Nevera mužov a jej príčiny

#yellowvital
#sex
29/12/2014

Prečo sú muži neverní?

Nech sa spýtate kohokoľvek na ich názor ohľadom nevery u mužov, väčšina vám povie, že muži sú neverní častejšie, ako ženy. Tento stereotyp ale nie je úplne pravdivý. Ako sme si už povedali v článku o príčinách nevery žien – 10% až 20% mužov a žien vo vzťahu, či je to manželstvo alebo iný typ vzťahu, sú neverní. A rozdiel medzi mužmi a ženami nie je veľký. Väčší rozdiel nájdeme, keď sa pozrieme na príčiny nevery u mužov, v porovnaní so ženami.

nevera mužov príčiny1

U žien sú hlavné dôvody orientované hlavne na nedostatok intimity a emócií, ktoré môžu v dlhšom vzťahu vyhasnúť. U mužov sú príčiny nevery orientované viac na sex, bez emócií, na uspokojovanie prirodzených hormonálnych túžob, bez nejakých záväzkov. Preto nájdete v strip klube zväčša mužov. Ženy hľadajú mimomanželské vzťahy, muži mimomanželský sex. Nie je to samozrejme celkom takto jednosmerné, aj muži hľadajú emocionálne naplnenie a aj ženy hľadajú sexuálne dobrodružstvo.

Hlavnou príčinou je pre mužov príroda – majú to v génoch. Najväčšiu časť vývoja ľudstva muži trávili plodením potomkov a to bez vytvárania komplikovaných alebo záväzných vzťahov ako dnešné manželstvo. Ľudský mozog sa vyvíjal najviac počas obdobia, keď ešte neexistovala spoločnosť ako taká, s jej pravidlami a tradíciami, ako je manželstvo. Takže väčšina toho, čo sa v mužskom (ľudskom) mozgu odohráva pochádza ešte z doby kamennej. Dnes sme len pridali väčšiu kontrolu, muži už podliehajú spoločenským normám, ktoré odsudzujú podvádzanie a neveru, no niektorí tomu vedia odolať viac, ako iní. Je to o sebakontrole – každý muž má rôzne sexuálne myšlienky pri pohľade na peknú ženu, či je to jeho partnerka alebo nie. Väčšina z nich to vie ovládať, ale niektorí neostanú len pri týchto myšlienkach.

nevera mužov príčiny2

Túto sebakontrolu niekedy oslabí aj prístup partnerky. Môže sa stať, že sa do vzťahu zakradne stereotyp. Môže to byť vina jej, takisto ako jeho. Zo strany partnerky sa môže jednať o zníženú chuť na sex, alebo sa prejaví ponorková choroba a partnerka mužovi začne vyčítať každú drobnosť. Niektorí muži tento problém neadresujú priamo, prediskutovaním si to s partnerkou ale nájdu si únik - milenku, ktorá im nič nevyčíta. Alebo už spomínaný stereotyp znamená, že muž začne hľadať dobrodružstvo niekde inde, keďže partnerka stratila záujem, libido alebo mužovi nevie / nechce splniť jeho túžby. V neposlednom rade to môže byť aj zmena v príťažlivosti partnerky. Možno o seba prestala dbať, pretože už má muža, a pre neho to už nie je tá sexy žena, do ktorej sa zamiloval, ktorú zvádzal a tešil sa na objavovanie jej tela.

Aj keď hlavné príčiny nevery sa týkajú kvality vzťahu, niekedy to môžu byť aj externé dôvody, ako vplyv okolia na muža, kde vyrastal, kto bol / je jeho vzorom.

Vo väčšine prípadov sa nevere u mužov dá predísť eliminovaním hlavných dôvodov – udržiavaním libida a erotiky vo vzťahu, okorenením si sexuálneho života, vyhýbaním sa ponorkovej chorobe a snahe kontrolovať každý jeho krok.

Viac článkov